Medietilsynet setter aldersgrense på alle filmer som skal vises på kino:

Alle (Tillatt for alle)

6 år (Barn fra 6 år)

9 år (Barn fra 6 år i følge med foresatt)

12 år (Barn fra 9 år i følge med foresatt)

15 år (Barn/ungdom fra 12 år i følge med foresatt)

18 år (Ungdom /voksne fra 18 år)

 

Det er viktig å merke seg at det å ta med underårige, er en overprøving av aldersgrensen.

Tillatt for alle

Filmer som blir tillatt for alle skal ha en neddempet lyd- og effektbruk.

De skal ikke inneholde noen urovekkende eller dramatiske scener, men filmene kan ha noen skumle elementer hvis de er kortvarige og foregår innenfor en trygg ramme.

Det samme gjelder scener med voldsomme effekter hvis de er kortvarige og foregår i en tydelig humoristisk ramme.

6 år

Filmer og programmer som får 6-årsgrense kan inneholde enkeltscener som er mørke eller truende, eller scener med dramatisk lyd og kraftig effektbruk.

Korte nifse elementer tillates innenfor rammen av «det gode gys», og milde voldsinnslag hvis de er tydelige humoristiske og overdrevne.

Temaer som i utgangspunktet kan synes vanskelige og vonde for barn får en 6-årsgrense. Men bare hvis de har et dempet uttrykk og er tilpasset barn.

9 år

Filmer og programmer som får 9-årsgrense kan inneholde kortvarige og lite nærgående voldsinnslag, lengre partier med intens eller voldsom stemning og enkeltscener med mørk og utrygg stemning.

Skremmende skikkelser og faretruende situasjoner faller også inn under denne aldersgrensen. Scener med ulykker, operasjoner eller dødsfall kan virke urovekkende på barn under 9 år.

Det samme gjelder skildringer av utrygge familierelasjoner, mobbing og mennesker og dyr som lider.

12 år

Filmer som får 12-årsgrense kan inneholde opprivende tematikk knyttet til «voksensfæren».

Dette kan være samlivskonflikter, seksuelle handlinger eller sterke følelsesutbrudd. Voldshandlinger eller kortere innslag med «skrekkelementer» i en urealistisk sammenheng, vil også få 12 år.

Dette gjelder særlig filmer som er basert på velkjente historier, bøker og tegneserier eller filmer der handlingen er lagt til et tydelig fantasiunivers eller i en komisk ramme.

Også mer virkelighetsnære voldsinnslag eller skremmende elementer, kan tillates dersom de er kortvarige og lite nærgående skildret.

Filmer og programmer får også 12-årsgrense hvis de har en gjennomgående grov dialog og humor.

15 år

Filmer som får 15-årsgrense kan inneholde realistiske, autentiske eller nærgående skildringer fra krig, katastrofer og terrorhandlinger.

Filmer med nærgående seksuelle skildringer, eller som er gjennomgående seksualisert i uttrykket vil også få en 15-årsgrense.

Når en film inneholder store mengder actionvold eller nærgående, kyniske og detaljerte voldsinnslag får den også en 15-årsgrense.

Andre eksempler på 15-årsinnhold er scener med grov omsorgssvikt og overgrep og angstskapende stemning som man ofte finner i skrekkfilm.

18 år

Filmer får i noen tilfeller 18-årsgrense. Hovedsakelig er dette filmer med et særlig voldsomt innhold.

Det kan være store mengder grove, kyniske og detaljerte voldshandlinger- gjerne i kombinasjon med et angstskapende uttrykk.

Enkeltstående skildringer av mer særegne former for sex, ikke-samtykkende seksuelle skildringer eller en kombinasjon av vold og sex vil normalt få en 18 årsgrense.

Det samme gjelder filmer som inneholder omfattende, eksplitte og nærgående seksuelle skildringer.

Filmer som Medietilsynet ikke har vurdert må vises med en 18 årsgrense på kino.